Rotu

Portugalin podengo on Portugalin kansallisrotu, vanha alkukantainen metsästyskoirarotu, jota käytetään kotimaassaan yhä edelleen metsästykseen. Pääasiallinen riista on kani. Podengot metsästävät ajueena eli toimivat laumassa. Metsästettäessä pienet podengot ajavat kanit liikkeelle vaikeakulkuisessa maastossa kallionkolojen ja pensaiden seasta ja keskikokoiset podengot juoksevat riistan kiinni avoimella maalla.

Kokomuunnoksia on kolme, karvamuunnoksia sileä- ja karkeakarvainen. Eli rotumuunnoksia on yhteensä kuusi. Pientä podengoa on Portugalissa ensin kasvatettu vain sileäkarvaisena. Tästä johtuen sileäkarvainen muunnos on tyypiltään yhtenäisempi kuin karkeakarvainen. Rodun myöhäinen synty näkyy vielä vaihtelevuutena turkin laadussa ja pituudessa, kallon linjoissa, silmien pyöreydessä ja vaihtelevuudessa rungon mittasuhteissa.

Portugalinpodengo on iloinen, valpas, eloisa ja ystävällinen, mutta myös peloton ja erittäin toimelias ja aktiivinen koira, joka on nopea oppimaan. Luovuutta ja huumoria tarvitaan, että saa podengon tottelemaan halutulla hetkellä, jolla ei ole miellyttämisenhalua. Alkuperästään ja alkukantaisuudestaan johtuen voi toisinaan olla hieman haukkuherkkiä ja varautuneita uusia tilanteita ja asioita kohdatessaan, mutta arkoja ne eivät saa olla. Podengot ovat suuria persoonia!

Portugalinpodengo aktiivinen ja sen on hyvä saada säännölliset päivittäiset lenkit, joihin saa kulumaan energiaa. Arkitottelevaisuus helppo opettaa ja harrastaa monessa lajissa aina kuitenkin yksilön ehdoilla sekä pitkällä pinnalla ja huumorilla varustettuna. Suosituimpia lajeja on näyttelyt, vinttikoirien maastojuoksut ja agility.

”Pienillä podengoilla on raportoitu joitakin Legg-Perthes, epilepsia ja patella luksaatio tapauksia. Lisäksi virallisissa silmätarkastuksissa on yksittäistapauksissa diagnosoitu distichiasista (ylimääräisiä ripsiä), PRA:ta sekä kaihia (katarakta). Jalostukseen käytettäviltä koirilta suositellaan tutkituttamaan virallisesti silmät ja polvet ennen astutusta.” (lainaus: Suomen Portugalinpdengot ry:n sivulta)

Rotumääritelmä:

http://www.podengo.net/rotu/rotumaaritelma/